Babják Zoltán kalauzolta Pavlo Klimkint


Mint azt már beharangoztuk, ma hivatalos kárpátaljai látogatásra érkezett Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter.

Aknaszlatinán részt vesz az ottani új román külképviselet megnyitóünnepségén. Az ukrán külügyi tárca vezetője Beregszászba is ellátogatott, ahol sajtótájékoztatót tartott a magyar konzulátuson. Ezt megelőzően Babják Zoltánnal, a város polgármesterével találkozott. A városvezető egy kis sétára invitálta a minisztert, amiről saját Facebook-oldalán számolt be.

Erről így írt a polgármester: „Egyebek mellett szóltam a művelődési ház felújításával kapcsolatos terveinkről, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláról, jártunk a kétnyelvű Pulzus Rádióban, valamint a felújított kis zsinagógában is. Beregszászi látogatása emlékére városunk fotóját ajándékoztam Pavlo Klimkinnek.

Beszélgetésünk fő témája az volt, hogy égetően nagy szükség lenne a várost elkerülő, az Asztély-Beregsurány átkelőig vezető út építésének befejezésére.

Ennek eredményeként a magyar főkonzulátuson Szalipszki Endre főkonzul társaságában tartott sajtótájékoztatója során a külügyminiszter bejelentette, hogy még ma találkozik magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel, az elkerülő út megépítésével kapcsolatos projekt valóra váltását illetően. A média képviselőivel beszélgetve Pavlo Klimkin arról is tájékoztatott, hogy már a közeljövőben bemutatják Ukrajna magyarországi nagykövetét.

Egyelőre nem ismert a diplomata pontos személye, annyit viszont tudni, hogy nő az illető. Szó volt ugyancsak a vízummentességről, amellyel kapcsolatban Pavlo Klimkin kijelentette, hogy baráti országok között szabad határoknak kell lenniük.”