Csökkent az IÁ-hoz Európából csatlakozók száma


Az elmúlt hónapokban a korábbiaknál nagyságrendekkel kevesebb európai csatlakozott az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez, emiatt és más tényezők miatt az minden kétséget kizáróan gyengül – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A szakértő elmondása szerint emiatt kényszerül arra a terrorszervezet, hogy idősek és gyerekek közül is toborozzon. Ez ugyanakkor veszélyesebbé is teszi az IÁ-t, mert mostantól olyan rétegekre is oda kell figyelni, akikre eddig nem kellett, emellett egy gyermekkel szembeni fellépéskor erősebb gátlások léphetnek fel.

Katonailag a szövetségesek azt a stratégiát követik, hogy bombázásokkal tervezik annyira meggyengíteni a szervezet ellenálló képességét, hogy a helyi szövetséges erők képesek legyenek elfoglalni a területet. Ez a stratégia Irakban eredményes, Szíriában azonban a szíriai kormány és az oroszok még mindig inkább a szíriai mérsékelt ellenzéket támadják, mintsem az IÁ-t – mondta Gyarmati István.

Hozzátette: a célban ugyan mindenki egyetért, csakhogy az orosz taktika szerint meg kell erősíteni a szír államot, majd az maga visszafoglalja a területeket. Ebben van logika, csak az a kérdés, hogy milyen áron – jegyezte meg.

(mti)