Ismét megtámadták a kormány weboldalait


Még vizsgálják, történt-e adatlopás. Más publikus kormányzati szolgáltatásokat is érintettek a héten a kormany.hu ellen indított támadások – közölte a Nemzeti Kibervédelmi Intézet pénteken az MTI-vel.

A Belügyminisztérium szerdán közölte, hogy az áprilisihoz hasonló túlterheléses támadást érte a kormany.hu portált.

Az NKI az MTI megkeresésére pénteken azt írta:

kedden és szerdán több hullámban túlterheléses támadás ért egyes kormányzati szolgáltatásokat. Ez idő alatt a kormany.hu weboldal lassulása, illetve átmeneti elérhetetlensége volt tapasztalható.

A támadás túlnyomó részben Magyarországon kívüli infrastruktúra felhasználásával történt – írta az NKI, megjegyezve, hogy az ilyen jellegű támadásokat legtöbbször fertőzött számítógépekkel, úgynevezett botnetekkel végeztetik el. Hozzátették, hogy az eset hasonlított az április elejei túlterheléses támadáshoz, amely során ugyanezek a weboldalak voltak a támadások célpontjai, a támadók ugyanezen módszereket alkalmazták.

A védelmi intézkedéseknek köszönhetően az egyes szolgáltatások a támadás időtartamának “csak töredékében” voltak elérhetetlenek. A támadások megszűnésével a szolgáltatási színvonal minden esetben azonnal helyreállt

– tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a túlterheléses támadások önmagukban nem alkalmasak adatlopásra, “azonban azok nyomainak elfedésére felhasználhatják”. Az NKI még vizsgálja, hogy történt-e adatlopás, vagy volt-e erre irányuló kísérlet.