Kivonul az al-Kaida két jemeni városból


Kivonul az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat két partvidéki városból Jemenben – közölték csütörtökön névtelenül nyilatkozó biztonsági források és szemtanúk.

A szélsőségesek kivonulása Zsaárból és Zindzsibárból, a déli Abidzsán tartomány székhelyéről egy hétnél kevesebb időt vesz majd igénybe – tették hozzá. Erre a fejleményre azt követően kerül sor, hogy a nemzetközileg elismert jemeni kormány erői kiűzték a múlt hónap végén az Arab-félsziget al-Kaidáját (AQAP) a fellegváruknak számító Mukalla kikötővárosából.

Mukalla olajban gazdag, így a kikötőváros elvesztésével egyben a bevételeik fő forrásától estek el az iszlamisták.

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek és szövetségeseik tartják hatalmukban, míg a déli országrészben a Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de csak külső segítséggel tartja fenn magát. Szaúd-Arábia tavaly március óta bombázza a lázadók területét, és a déli országrészből sikerült is kiszorítania őket. Az országban uralkodó káoszt kihasználva az al-Kaida is megvetette lábát Jemenben.
Iszmail Ould Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja a Kuvaitban április vége óta a kormány és a síita lázadók között zajló béketárgyalásokon csütörtökön

aggodalmát fejezte ki a felek között kialkudott tűzszüneti megállapodás számos megsértése miatt, ami veszélyeztetheti a törékeny tanácskozásokat – közölte a kuvaiti hírügynökség.

Emellett a nap folyamán újranyitották a biztonsági megfontolások miatt hónapok óta zárva tartott polgári repülőteret Ádenben – jelentette be a létesítmény vezetője és hozzátette, hogy az első utasszállító, egy Jordániából érkezett repülőgép, helyi idő szerint déltájban szállt le.
Áden az első városok között volt, amelyeket tavaly nyáron foglalt vissza a jemeni kormány a húszi lázadóktól.

mti