Moszkal bejelentette távozási szándékát


Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója levelet írt Volodimir Grojszmannak, Ukrajna miniszterelnökének, amiben negatív folyamatokra figyelmezteti őt.

Egyben arra kéri a miniszterelnököt, hogy mivel nem látja már célját a tisztsége további betöltésének, ezért írjon egy ajánlást Porosenko elnöknek az elbocsátásáról.

A levelét a munkácsi események említésével kezdi, ami után a megyében számos vezetőt lecseréltek. Sikerült felderíteni és megállítani néhány korrupciós hálózatot, amelyek Németországba, Olaszországba, Franciaországba és máshova csempésztek drogot, dohányárut. A törvényellenes csoportosulások ebbe a helyzetbe nem nyugodtak bele és új hálózatokat építettek. Elmondása alapján még a nemrég Csap mellett megállított fával megrakott vagonoknak is köze van a cigarettacsempészethez, mert kihasználva a helyzetet, a csempészeknek sikerült megszabadulni a vámügyi parancsnoktól, akit a törvényellenes faexport miatt sietve rúgtak ki, hogy még május elseje előtt egy „saját embert” sikerüljön kinevezni, hisz elsejétől az állami szolgálatról szóló törvény értelmében a tisztséget pályáztatni kell.

A megye kormányzójának vádjai szerint több magas rangú személy is érintett a cigarettacsempészetben.

Állítása szerint Kijev közelében tucatnyi, csempészcigivel megrakott kamion várja a zöld jelzést Kárpátaljáról, hogy megindulhassanak a határok felé. Moszkal azt is megemlíti, hogy amikor Kárpátaljára jött, figyelmeztették, nem fogják neki hagyni, hogy rendet tegyen. Ezt most már ő is érzékeli, tehetetlennek érzi magát, ezért távozni szeretne.

Egyes körökből kiszivárgott információk szerint amennyiben Moszkal távozna, Valerij Packan venné át a helyét. Levelében Moszkal utalást is tesz rá, hogy a kárpátaljai parlamenti képviselő állhat a csempészési ügyek mögött. Moszkal és Packan között már jó ideje komoly ellentétek húzódnak.

A KárpátHír értesülései szerint Hennagyij Moszkal akár Ukrajnából is távozhat, nem csupán Ungvárról. Hírportálunk tudomására jutott, hogy a jelenlegi kárpátaljai megyevezetőt még a nyáron kinevezik Ukrajna magyarországi nagykövetévé. A poszt már több, mint egy éve betöltetlen.