Ők a leggazdagabb magyarok


Továbbra is Csányi Sándor, az OTP Bank vezére, a Mol alelnöke a leggazdagabb magyar a Napi.hu gazdasági hírportál gondozásában megjelent, “A 100 leggazdagabb” című kiadvány 2016-os kiadása szerint.

Az idén 15. alkalommal publikált listát az elmúlt évekhez hasonlóan Csányi Sándor vezeti 200 milliárd forinttal. Tovább nőtt a leggazdagabb magyarok vagyona. A Napi.hu magyarországi listáján szereplők összvagyona idén megközelítette a 2800 milliárd forintot, azaz a kilencmilliárd eurót, ez 180 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit, miközben mindkét évben nulla közeli volt az infláció Magyarországon.

A friss kiadvány szerint az elitklubba szóló “belépőjegy” 6,8 milliárd forintra emelkedett, ami 800 millió forinttal haladja meg a múlt évit, illetve 1,5 milliárddal magasabb a 2014-esnél. Az első, 2002-ben megjelent 100-as listára kerüléshez még elég volt 2,5 milliárdos vagyont felmutatni.

A magyar toplista élén 2010 óta Csányi Sándor áll. A bankár-agrárvállalkozó-MLSZ elnök másfél évtizeddel ezelőtti vagyonát még csak 15 milliárdra becsülték, ami tavalyig éppen tizenegyszeresére nőtt, idén pedig 200 milliárd forintra emelkedett.

A tavalyi és idei második helyezett Bige László vagyona idén 175 milliárdra nőtt. Vajna András György (Andy Vajna) 44 milliárdos vagyonával a 16. helyre ugrott, Garancsi István és Mészáros Lőrinc pedig a 30. és a 31. helyet foglalja el. A leggazdagabbak összesített vagyona idén 2781 milliárd forintra emelkedett.

A vagyon szerinti lista mellett idén immár harmadik alkalommal közölnek befolyásrangsort is a kiadványban. A tavalyi élmezőny nem változott érdemben: az első helyen Orbán Viktor kormányfő, a másodikon Csányi Sándor OTP-vezér, a harmadikon pedig Lázár János kancelláriaminiszter végzett. A negyedik legbefolyásosabb Matolcsy György, az ötödik pedig Vajna András György lett. Habony Árpád két helyet rontva a hatodik, Rogán Antal egy hellyel hátracsúszva a hetedik lett ezen a listán. Garancsi István hat pozíciót erősödve a 8. legbefolyásosabb, míg a tizedik helyre Mészáros Lőrinc “futott be”.

A 100 leggazdagabb másfél évtizedes történetében az abszolút csúcsot továbbra is Demján Sándor tartja. Az üzletember vagyona ugyanis már 2008-ban elérte a 300 milliárd forintot, ami akkori árfolyamon 1,2 milliárd eurónak, illetve 1,7 milliárd dollárnak felelt meg. Mivel a válság által legjobban sújtott ingatlanszakmában tevékenykedik, az első magyar dollármilliárdos vagyonát alaposan megtépázta a pénzügyi krízis: 2009-ben a felére, 140 milliárd forintra csökkent, majd a mélypontot 2013-ban 90 milliárddal érte el. Azóta azonban ismét nő, így volt ez 2016-ban is.