Vadászgépeket adna Washington a Boko Haram elleni harchoz


Tizenkettő A-29 típusú vadászrepülőgépet szeretne eladni az Egyesült Államok Nigériánal a Boko Haram elleni harc felpörgetése érdekében – közölték névtelen amerikai hivatalnokok a Muhammadu Buhari elnökkel kapcsolatos bizalmi szavazáson. Washington emellett további hírszerzési kapacitásokat csoportosítana a régióba – írja az OrienPress.

Az Egyesült Államok újabb hírszerző, megfigyelő és felderítő alakulatokat irányítana a Boko Haram elleni harcba. Washington erősítené a nigériai hadsereg kiképzését, emellett tizenkettő A-29 típusú vadászrepülőgépet adna el a nigériai kormánynak. Ezek a gépek kiképzésre, megfigyelése és harcra egyaránt alkalmasak – nyilatkozták amerikai hivatalnokok a Reutersnek.

Az eladást támogatja az amerikai adminisztráció, azonban a kongresszusnak is el kell fogadnia. Ez azonban problémás, mivel a republikánus többségű szervezet nem támogatná az amerikai erők elmélyülő afrikai szerepvállalását.

Az afrikai kontinensen jelenleg 26 helyszínen 6200 amerikai katona teljesít szolgálatot, többségük különleges műveleti alakulat – nyilatkozta május elején egy washingtoni fórumon Michael Franken altengernagy.

Az egyre inkább szélesedő amerikai katonai együttműködés komoly siker Muhammadu Buhari nigériai elnök számára. A politikus 2015-ben került az államfői pozícióba, és fő céljának a korrupció és a fegyveres csoportok elleni harcot határozta meg. “Buhari egyértelműen kijelentette, hogy a fő prioritás a hadsereg átszervezése a Boko Haram legyőzése érdekébe” – nyilatkozta egy amerikai katona. ebben pedig komoly siker Washington támogatása.

Mindezek ellenére, Nigériában továbbra is komoly gondot jelentenek a biztonsági erők emberi jogi jogsértései, valamint a források nem megfelelő felhasználása.