Senki sem tartja be, mégis meghosszabbították a tűzszünetet


Három nappal hosszabbították meg a fegyvernyugvást a szíriai Latakia tartomány északi részén és Aleppó városában az orosz védelmi minisztérium péntek esti bejelentése szerint.

Azt akarják megakadályozni, hogy a helyzet még feszültebb legyen. Ezért az oroszok kezdeményezték, hogy a fegyvernyugvást péntek éjféltől kezdődően hetvenkét órára hosszabbítsák meg Latakia tartomány északi körzeteiben és Aleppó városában.

Az észak-szíriai Aleppóban szerdán pontosan éjfél után egy perccel lépett hatályba az Egyesült Államok és Oroszország közvetítésével a városra is kiterjesztett fegyvernyugvás. A két nagyhatalom az előző napon elérte a damaszkuszi rezsimnél és a mérsékeltnek tartott ellenzéknél is, hogy terjesszék ki a tűzszünetet.

De nem csak ezek a két területen hosszabbították meg a tűzszünetet. Ugyancsak az orosz-amerikai megállapodással összhangban az április 30-án életbe lépett fegyvernyugvás sem ér véget, amely a Damaszkusz közelében lévő Kelet-Gútára és Latakia tartomány északi részére érvényes – írja az MTI.