Durván csökkent az orosz jegybank profitja


Tavaly csaknem 40 százalékkal csökkent az orosz központi bank nyeresége, miközben a jegybank feltárta, hogy devizatartalékában a legnagyobb súllyal az amerikai dollár szerepel és tavaly egyebek között kínai kötvényeket is vásárolt.

A jegybank tavalyi profitja 39 százalékkal 112,5 milliárd rubelre (közel 465 milliárd forint) csökkent az egy évvel korábbi 183,5 milliárd rubelről (közel 760 milliárd forint) .

A központi bank éves jelentésében egyebek között arról is beszámolt, hogy tavaly növelte aranytartalékának a feltöltését az Oroszországban bányászott nemesfémmel. A jegybank tavaly 203,5 tonnával gyarapította aranytartalékát, ami így idén január elsején 1382,5 tonna volt.

Az orosz aranyfelvásárlás 2014-ben 166,3 tonna, 2013-ben mintegy 80 tonna volt.

Az orosz jegybank devizatartalékában az amerikai dollárnak volt a legnagyobb súlya, amit az euró követett. Idén január elsején a devizatartalék 43,1 százaléka volt amerikai dollárban, 40,1 százaléka euróban, 10,7 százaléka brit fontban, 3,9 százaléka kanadai dollárban, 1,2 százaléka ausztrál dollárban és 1 százaléka japán jenben.

Az orosz jegybank dokumentumaiból kiderült az is, hogy tavaly 14,5 milliárd rubel értékben vásárolt jüanban jegyzett kínai államkötvényeket. Korábban kínai állampapír-vásárlásokról az orosz jegybank nem számolt be.

Az orosz központi bank tavaly amerikai, francia, német, brit holland, osztrák és dán államkötvényeket vásárolt.

mti