Porosenko nem engedi lelépni Moszkalt


Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, bár korábban menesztését kérte, folytatja a munkát az elnöki decentralizációs reformok végrehajtása érdekében, tovább küzdve a korrupció ellen saját közigazgatási területén – számolt be szombaton Petro Porosenko ukrán elnök a kormányzóval folytatott tanácskozások eredményeiről.

„Moszkal a továbbiakban is folytatni fogja programomat a decentralizáció terén, határozottan fel fog lépni a csempészettel szemben Kárpátalján”

– adott tájékoztatást Facebook közösségi oldalán az államfő. Támogatásra méltó ötletnek nevezte, hogy különleges érzékelőkkel szereljék fel a vámállomásokat, a vámbevételek egy részét pedig a regionális infrastruktúra projektjeire fordítsák.

Moszkal az ukrán elnökkel folytatott tanácskozását követően cáfolta a várható menesztéséről szóló értesüléseket. Kijelentéseivel honlapja pénteki bejegyzésére utalt, amely szerint hivatalos megkeresésben fordult Volodimir Hrjoszman ukrán miniszterelnökhöz, akit arra kért, hogy éljen alkotmányos jogával, és kezdeményezze menesztését Porosenko elnöknél.

„Ha a miniszterelnök megtagadta, én mit tehetek?”

– mondta a nap folyamán Moszkal.

Pénteki bejelentését a kormányzó azzal indokolta, hogy szerinte kudarcot vallott a megyében a cigarettacsempészet elleni harcban, mivel a közelmúltban a térségben beindult „negatív folyamatok zöld utat adnak” a csempészeknek.

Üzenetében Moszkal arra figyelmeztetett, hogy az állam elvesztette ellenőrzését az illegális borostyánkitermelés, a kábítószer-kereskedelem, a fegyverkereskedelem, a bűnözés és más káros társadalmi jelenségek által kialakult helyzet felett.

Moszkal leszögezte: „Lehetetlen legyőzni a csempészetet egy adott régióban úgy, hogy közben a központi irányítás nemhogy segítene ebben, hanem épp ellenkezőleg, a feketekereskedelem újfajta formáit igyekszik létrehozni” – fogalmazott a kormányzó.

Az ukrán miniszterelnök pénteken ígéretet tett ugyanakkor arra, hogy az ukrán biztonsági szolgálattól (SZBU) és a korrupciós irodától kérni fogja a kormányzó vádjainak kivizsgálását – írta az MTI.