A kárpátaljai görögkatolikus egyház üldöztetését bemutató kiállítás nyílt Máriapócson


A „25 éve szabadon” című, a kárpátaljai görögkatolikus egyház helytállását és tanúságtételét bemutató vándorkiállítás május 7-én nyílt meg Máriapócson, a Családvár kiállítótermében.

A vándorkiállítás, amelyet Magyarországon bemutattak már többek között Budapesten, Kisvárdán és legutóbb a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán, most Máriapócsra érkezett. A kiállítás megnyitóját a máriapócsi Családvár kiállítótermében tartották meg, amely az épület „nulladik rendezvényének” tekinthető, hiszen éppen itt jelentette be Kapin István kegyhelyigazgató, hogy a Családvár hivatalos átadására és megáldására június 12-én kerül majd sor – írta a Magyar Kurir.

A kiállítás megnyitójára közel nyolcvanan érkeztek Kárpátaljáról: papok, egyháztanácstagok és hívők is. Jelen volt az egyházi főméltóságokon kívül Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke és Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere is.

Milan Šašik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke először vett személyesen részt a kiállítás megnyitóján. Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke is most látta először a tárlatot. Beszédében kiemelte, hogy a kiállítás nemcsak az egyház, hanem a magyarság üldöztetett nemzetrészének, ennek a közösségnek feltámadásáról is szól az elnyomás évei után.

A tárlatot Marosi István beregszászi főiskolai lelkész mutatta be az érdeklődőknek. Beszédében megemlékezett Ortutay Elemérről, aki 100 évvel ezelőtt született, s aki az első munkácsi egyházmegyés görög pap volt, aki szabadon eljöhetett és prédikálhatott Máriapócson az egyházuk újjászületése után.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye