Folytatja nukleáris arzenáljának fejlesztését Észak-Korea


Hivatalosan is jóváhagyta az önvédelmi nukleáris erő fejlesztését célzó politikáját az Észak-Koreában kormányzó Koreai Munkapárt a hét végén kezdődött kongresszusán – jelentette hétfőn a KCNA állami hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a küldöttek elfogadták Kim Dzsong Un észak-koreai vezető javaslatát a gazdaság fejlesztéséről és ezzel párhuzamosan “egy önvédelmi célú nukleáris erő minőségi és mennyiségi vonatkozásban történő” fejlesztéséről.

A pénteken kezdődött – több évtized után először megrendezett – pártkongresszus résztvevői arról is határoztak, hogy csak akkor vetnek be atomfegyvert, ha az ország szuverenitását más atomhatalmak megsértenék. Ezt maga Kim Dzsong Un jelentette be. A KCNA jelentésében idézett beszédben elhangzott az is, hogy

Észak-Korea “felelősségteljes állam”, s hűségesen teljesíteni fogja az atomfegyverek elterjesztésének megakadályozására vonatkozó kötelezettségeit, és küzdeni fog a világ atomfegyver-mentesítéséért.

A kongresszuson megismételték azt a régóta hangoztatott érvet is, miszerint Phenjan az amerikai ellenségeskedés miatt kényszerül nukleáris elrettentő erejének fejlesztésére.

Az észak-koreai fejleményekre reagálva a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy Phenjan folytatódó nukleáris tevékenysége “komoly aggodalommal” tölti el a régiót és más országokat is. Amano Jukija emlékeztetett arra, hogy az ügynökségnek nincsen ellenőre a helyszínen, és műholdfelvételek segítségével tartja szemmel Észak-Koreát.

A világtól elszigetelt ázsiai ország a kongresszust megelőzően januárban egy kísérleti atomrobbantást és több rakétakísérletet is végrehajtott, amire válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben.

A Koreai Munkapárt 36 éve nem tartott pártkongresszust. Megfigyelők szerint a rendezvénnyel az a 2011 óta hivatalban lévő, 33 éves Kim Dzsong Un célja, hogy tovább erősítse hatalmát. Ezt támasztja alá az a hétfői értesülés, miszerint a fiatal vezető a kongresszuson új tisztséget kapott, a párt elnöke lett. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint ez akkor derült ki, amikor az észak-koreai házelnök a kongresszus hétfői ülésnapján felállt, és felolvasta a párt vezetőségi tagjainak névsorát. Kim már eddig is a tömörülés élén állt, de mint a párt első titkára.

mti