Porosenko nem zárta ki az újabb mozgósítást


A részleges mozgósítás soron következő hetedik hullámának bevezetése és aránya a kelet-ukrajnai helyzettől függ – jelentette ki Petro Porosenko ukrán államfő a második világháborús győzelem napján tartott kijevi beszédében.

Az elnök kihangsúlyozta, hogy az ország védelmének megerősítésére a hivatásos és szerződéses állomány létszámának növelését tűzték ki. Porosenko példaként felhozta, hogy két éve a terrorellenes hadműveletekben (ATO) bevetett mesterlövész mindössze havi 600 hrivnyát keresett, viszont idén év elején a minimális zsoldot 7000 hrivnyára emelték.

„Április-május folyamán gyakorlatilag mindenkit leszereltünk, akit tavaly, a negyedik hullámban mozgósítottunk. Ugyanakkor nem hirdettük újabb mobilizációt, ugyanis a demobilizáltakat hivatásos katonákkal pótoltuk. Igyekszünk csökkenteni a háború hatását az ukrán állampolgárok életére. Amit viszont nem tudok megígérni, hogy egyáltalán nem lesz hetedik hullám. Az újabb hullám bevezetése és aránya nem a terveinktől, hanem a kelet-ukrajnai helyzettől függ”

– fogalmazott az elnök.