Aleppóban újabb 48 órával meghosszabbították a tűzszünetet


A szíriai Aleppóban újabb 48 órával meghosszabbították a tűzszünetet kedd éjféltől – közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség Szergej Kuralenkóra, az orosz fegyveres erőknél a szíriai fegyverszünet betartásának megfigyelésére létrehozott központ vezetőjére hivatkozva.

“Az Aleppó térségében jelenleg hatályban lévő fegyvernyugvás lehetővé tette, hogy látható eredményeket érhessenek el a feszültségek mérséklésében, valamint a tűzszünetsértések számának csökkenésében. A Szíriai Arab Köztársaság vezetésével, a mérsékelt ellenzékkel, illetve az orosz és amerikai felekkel kötött megállapodás értelmében 2016. május 10. hajnalától az aleppói tűzszünetet további 48 órával kiterjesztették”

– jelentette be Kuralenko.

Utoljára május 7-én hosszabbították meg, akkor három nappal, a fegyvernyugvást a szíriai Latakia tartomány északi részén és Aleppó városában.

Aleppóban múlt hét szerdán pontosan éjfél után egy perccel lépett hatályba a Washington és Moszkva közvetítésével a városra is kiterjesztett fegyvernyugvás. Az Egyesült Államok és Oroszország az előző napon elérte a damaszkuszi rezsimnél és a mérsékeltnek tartott ellenzéknél, hogy terjesszék ki a tűzszünetet.

(MTI)