Amerikai bíróság ítélkezhet a mexikói drogbáró felett


Mexikó szövetségi bírósága szerint kiadhatják Joaquín Guzmán drogbárót az Egyesült Államoknak, legalább is így döntött hétfőn egy bíróság.

Jogászok azt mondják ugyanakkor, hogy nagyon hosszú folyamatról van szó, és akár évekbe is telhet, mire megkapják az amerikaiak a Köpcös néven emlegetett bűnözőt.

Az Egyesült Államokban egyebek mellett drogkereskedelem vádjával állítanák bíróság elé Guzmánt.

A drogbárót szombaton szállították át az ország legszigorúbban őrzött börtönének tartott Altiplanóból a texasi határhoz közel fekvő Ciudad Juárez város melletti büntetés-végrehajtási intézetébe. A Köpcös már kétszer megszökött Altiplanóból, legutóbb tavaly júliusban egy másfél kilométeres alagúton keresztül.

Az átszállítás okáról korábban csak feltételezések voltak, de a bírói döntéssel úgy tűnik, a kiadatás folyamatának részét jelenti. A jogászok mindenesetre úgy látják, hogy hosszú folyamatról van szó, vagyis akár két évbe is telhet, mire Guzmán az amerikai hatóságok kezébe kerül. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó egyik mexikói külügyi forrás hétfőn azt mondta, hogy a bírói döntés ellenére hetekig semmi sem fog történni.

Az amerikai hatóságok határozottan cáfolják, hogy az áthelyezésnek köze lenne bármiféle kiadatási procedúrához.

Egy mexikói szövetségi bíró januárban adott utasítást arra, hogy megkezdődjön a kiadatási eljárás a Sinaloa drogkartell vezetőjének ügyében. A Köpcös március elejéig “minden porcikájával” ellenezte, hogy kiadják őt Washingtonnak, ahol súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják, egyebek között bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és szándékos emberölésekkel. Több száz évnyi büntetésre számíthat, ha ezeket a vádakat rábizonyítják. Jogászai ezért az ő utasítására eddig az összes kezükben lévő eszközzel igyekeztek lassítani a folyamatot.

Később azonban a Köpcös megváltoztatta véleményét, és már azt akarja elérni, hogy minél előbb kiadják az Egyesült Államoknak. Állítólag az a terve, hogy ügyvédjei révén az amerikai hatóságokkal valamiféle alkut kössön enyhébb büntetés érdekében.

Guzmánt januárban fogták el kommandósok Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában.

(MTI)