Eltört higanykapszula miatt evakuáltak 700 oroszt egy iskolából


Mintegy 700 embert evakuáltak kedden Szentpétervár 497-es számú iskolájából egy eltört higanykapszula miatt, amelyet az egyik ötödik osztályos tanuló vitt magával az oktatási intézménybe – közölte Konsztantyin Szerov, az orosz nagyváros Nyevszkij kerületének vezetője.

A baleset kémiaórán történt. Egy ötödik osztályos tanuló magával hozott egy higannyal töltött kapszulát, amely eltörött – mondta Konsztantyin Szerov. A szer előzetes semlegesítését követően a rendkívüli helyzetek minisztériumának szakemberei dolgoztak a baleset színhelyén – tette hozzá az illetékes.

A higanyt iskolába hozó diákkal és szüleivel jelenleg nyomozók foglalkoznak, hogy kideríthessék, hogyan jutott a gyerek kezébe a veszélyes anyag.

“Nincs ok aggodalomra a tanulók egészsége miatt. Senki nem sérült meg, és senki nem panaszkodott rosszullétre”

– közölte Szerov, hozzáfűzve, hogy az oktatás szerdán indul újra az iskolában. Abban a tanteremben, ahol a baleset történt, nem tartanak órákat.

A higany rendkívül mérgező anyag, a szervezetből nem ürül ki, hanem felhalmozódik, és nagyon kis mennyiségben is idegrendszeri, emésztőszervi problémákat okozhat, károsíthatja az immunrendszert, a tüdőt, a vesét, a bőrt és a szemet.

mti