Tornádók tarolták le Oklahomát


Tornádók söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén fekvő Oklahomában hétfőn. Két ember meghalt, köztük egy idős ember is, akinek házát szétszakította a forgószél.

A mentők tájékoztatása szerint a hetvenes éveiben járó ember akkor halt meg, amikor a Wynnewood település közelében lév házát a pusztító erejű szélvihar tölcsére letarolta. Egy másik ember Connerville közelében halt meg.

A vihar annyira heves volt, hogy a hatóságok tornádó szükséghelyzetet hirdettek a forgószél útjában lévő településekre. A helyi meteorológusok arra figyelmeztettek, hogy a tornádó által felkapott tárgyak akár halálos sérüléseket is okozhatnak.

A tornádó az állam fővárosa, Oklahoma City közelében, valamint a város déli részén több lakóházat és mezőgazdasági épületet megrongált.
Az autópálya rendőrség Wynnewood közelében egy időre lezárta az Oklahoma City és Dallas közötti 35-ös autóutat, hogy a forgószél ne okozzon kárt a járművekben és az emberekben.

A televízióban sugárzott felvételeken feldúlt épületek, felfordított járművek, tetejétől megfosztott házak, pajták voltak láthatóak.

A meteorológusok adatai szerint a szél sebessége helyenként elérte az óránkénti 176 kilométert. Az előrejelzések szerint tornádók keletkezhetnek az északabbra fekvő Nebraska és Iowa államokban is – írta az MTI.