Ukrán szakmunkásokat várnak a magyar épitőiparba


Ukrajnával kötendő építőipari kiküldetési megállapodást szorgalmaz a munkaerőhiány csökkentésére az építési vállalkozók szakszövetsége – tudta meg a Magyar Idők.

A munkaerőpiac nem európai uniós külföldiek előtti megnyitását javasolja a hiányszakmákban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) – írja a portál.

A szervezet az építőipar munkaerőhiányára hivatkozva Ukrajnával olyan megállapodás kidolgozását szorgalmazza, amely alapján vállalkozási szerződéses konstrukcióban keleti szomszédunktól éves átlagban akár háromezer főt lehetne kiküldeni Magyarországra átmeneti munkavégzésre.

A megállapodás alapján a munkavállalással és a magyarországi tartózkodással kapcsolatos különböző engedélyeket egyszerűsített módon szerezhetnék be a szakmunkások.

A javaslat alapján az ukrajnai, illetve kárpátaljai munkáltató által Magyarországra kiküldött munkavállaló a magyar jogszabályok alapján kiállítandó munkavállalási engedélyt a munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül kaphatná meg, egyszerűsített eljárási formában. Az építőipari szezonális munkálatokat figyelembe véve a havi átlagos létszámkeretet éves szinten kellene betartani.

A megállapodás új fejezetet nyithatna a magyar–ukrán gazdasági kapcsolatok bővítésében, valamint a kárpátaljai vállalkozások gazdasági nehézségeit is orvosolhatná. A megélhetési gondokkal küszködő ottani munkavállalóknak nagy segítség lenne, ha e lehetőség révén nem kellene a fájó elvándorlást választaniuk – hangsúlyozta Koji László a Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.