Felkelő területeken akkreditált több ezer újságíró adatai kerültek nyilvánosságra


Több mint négyezer, a kelet-ukrajnai felkelő területeken akkreditált ukrán és külföldi újságíró személyes adatait, mobiltelefonszámait tette közzé a Kijev-párti önkéntesek által létrehozott, a lázadóktól adatokat gyűjtő Mirotvorec nevű honlap.

Az újságírókat – köztük sajtóhírek szerint a nyugat-európai, amerikai, ázsiai média munkatársait, többek között a CNN, a BBC, az AFP tudósítóit – a weboldal úgy mutatja be, mint a felkelőkkel együttműködőket.

Több mint húsz ukrán és külföldi újságíró szerdán közös közleményt adott ki, amelyben követelik, hogy távolítsák el az internetes oldalról a neveket és adatokat, a hatóságok pedig indítsanak büntetőeljárást a személyes adatok védelméről szóló törvény megsértéséért, valamint a sajtó munkatársaival szembeni nyomásgyakorlás és fenyegetés miatt.

A Hromadszke ukrán tévé egyik munkatársa arról számolt be a Facebook közösségi oldalon, hogy a listán szereplő kollégái “egyes ukrán politikusoktól” máris fenyegető hívásokat és üzeneteket kaptak.

Az újságírók felhívásukban rámutattak arra, az akkreditáció soha nem jelentette azt, hogy a sajtó munkatársai együttműködnének az egymással szemben álló felek bármelyikével is. Emlékeztettek arra, hogy csak 2014-ben csaknem nyolcvan újságíró esett a felkelő fegyveresek fogságába, többüket megkínozták.

“Az akkreditáció pusztán egy minimális védelmi eszköz az újságírók számára, hogy ne ejtsék őket foglyul, és ne essen bántódásuk”

– írták közleményükben.

Az incidensről beszámoló ukrán honlapok nem nevezték meg a listára felkerült újságírók egyikét sem, a Mirotvorec oldala pedig jelenleg akadozva működik. Korábban Anton Herascsenko kormánypárti parlamenti képviselő, a belügyminiszter tanácsadója közzétette a honlapon megjelent listát saját Facebook-oldalán, de a bejegyzést azóta eltávolította.

MTI