Helyénvaló volt az embercsempészek elleni fegyverhasználat


Indokolt és helyénvaló volt a vámosok fegyverhasználata Nagymegyernél, amelynek következtében lőtt sebesülést szenvedett egy szíriai nő – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Robert Kaliňák belügyminiszter szerint.

A tárcavezető szerint vannak olyan szokványos rendőrségi eljárások, amelyek során a fegyveres erőknek joguk van a szolgálati fegyver használatára is, ha egy jármű nem áll meg a felszólításukra – adta hírül a Tasr-ra hivatkozva a bumm.sk.

“Nem tudhatjuk, hogy mi van az autóban, amely ártatlan civileket is veszélybe sodorhat. Az ilyen beavatkozások során mindig óriási a sebesülés kockázata. Szerencsére, kedvező arány jön ki, ha összevetjük az ilyen – leállítás céljából autókra leadott lövéseket és a miattuk bekövetkezett sérüléseket”

– mondta Kaliňák. Szerinte, mindenki tudja, hogy ha nem tesz valaki eleget az államot képviselő fegyveres erők felszólításának, olyan lépés következik, mint amilyen Nagymegyer mellett történt.

A szíriai nő május 9-én este szenvedett sérülést, amelyet követően megműtötték, jelenlegi állapota stabil. A vámőrök négy autót állítottak meg Medvénél az említett időpontban. A Magyarországról érkezett kocsikban embercsempészek migránsokat szállítottak. Az egyik jármű állítólag csak a vámosok fegyverhasználatát – amely a szíriai nő sebesülését is okozta – követően állt meg.