Kínában már a medúzát is hamisítják


A Kelet-Kínában lekapcsolt csalók már körülbelül tíz tonna hamisított medúzát dobtak piacra a rendőrség szerint. Alginsavból, timsóból és kalcium-kloridból készítettek medúzához hasonlító valamit, amit sok pénzért adtak el.

Az állatvilág legegyszerűbbnek tartott képviselőire megtévesztésig hasonlító álmedúzákat vegyszerekből állították elő két üzemben, Csöcsiang, illetve Csiangszu tartományban. Az ellenőrzéseken kiderült, hogy feltűnően sok bennük az alumínium.

A gyártók évente több mint 170 ezer jüan (7,2 millió forint) nyereségre tettek szert, termékük keresett volt ugyanis az ínyenceket kiszolgáló keleti és déli partvidéki éttermekben. A medúzát ezeken a vidékeken elsősorban íze és kollagéntartalma miatt kedvelik.

A nyomozást vezető Hucsou városi rendőrség először egy Jüan családnevű férfi vállalkozásán ütött rajta, miután felmerült a gyanú, hogy a termelői piacon kínált áru nem eredeti. Végül ez a férfi vezette nyomra a hatóságokat, és mutatta meg a szomszédos tartomány Csangcsou városában működtetett nagyobb üzemet.

Az is kiderült, hogy Jüant ennek az üzemnek a tulajdonosa tanította meg hamis medúzát készíteni. “Csia mester” a rendőröknek is elárult annyit, hogy három vegyszerből: alginsavból, timsóból és kalcium-kloridból kotyvasztotta a terméket.

A rendőrség laboratóriumában a hamis medúzákban kilogrammonként 800 milligramm alumíniumot mutattak ki, ami az országos egészségügyi határérték nyolcszorosa. Ez a mennyiség veszélyes lehet a csontokra, károsíthatja az idegeket, memóriavart idézhet elő.

A két férfit és a kereskedelemben, az áru terítésében részt vevő tettestársaikat őrizetbe vették.

A beszámolók szerint az eset arra is rávilágít, hogy a kereslettel nincs összhangban a kínálat. Megemlítik, hogy a csöcsiangi medúzafarmok gazdáinak fél kilogramm medúza kitenyésztéséhez 40 napra van szükségük.

Hucsouban nem ez volt az első ilyen eset, 2014 novemberében már hárman lebuktak hamis medúzákkal. 2013-ban a közép-kínai Hunan tartományban fogtak el egy bűnbandát, amely 40 tonnát értékesített a mesterségesen előállított állatokból. A banda vezetőjét hat hónapi börtönre ítélték.

mti