Kiszabadult a Dél-Szudánba hurcolt gyerekek kis csoportja


Visszatérhetett Etiópiába a Dél-Szudánba hurcolt gyerekek egy része. A nagyjából egy hónappal ezelőtt elrabolt és Dél-Szudánba hurcolt száznyolc gyerekből tizenkilencen térhettek haza. Tizenhárom gyermek ugyancsak visszanyerte szabadságát, biztonságban van, és hamarosan hazaszállítják őket – közölte az etióp állami hírügynökség.

A túszejtőkkel folytatott tárgyalások vezettek a gyerekek kiszabadításához, mondta Fiseha Kidanu, a Nyugat-Etiópiáért felelős katonai parancsnok. A többi elrabolt gyerek után még kutatnak.

Április 15-én kétszáznyolc emberrel végeztek és száznyolc gyereket raboltak el dél-szudáni fegyveresek Etiópia nyugati részén, a Gambela régióban. A térségben több mint 284 ezer dél-szudáni gyűlt össze, akik az országban dúló erőszak és éhezés miatt menekültek el.

Április végén az etióp csapatok behatoltak Dél-Szudánba, és körbevették azt a térséget, ahol az elrabolt gyerekek tartózkodási helyét sejtették.
A kőolajban gazdag Dél-Szudánban 2013 decembere óta véres polgárháború dúlt Salva Kiir elnök és Riek Machar, a lázadók vezére között. A konfliktus rendezésére a felek megállapodásával április végén új egységkormányt hoztak létre. A harcok során ezrek vesztették életüket, és mintegy kétmillióan menekültek el otthonaikból. A legtöbben a szomszédos országokban kerestek menedéket.

mti