Külföldön kezdtek új életet Janukovics miniszterei


Több mint két éve már, hogy Kijevben leváltották az oroszbarátnak titulált Janukovics-kormányt, az ukrán sajtó most kiderítette, hol telepedtek le az egykori miniszterek. A büntetőeljárás alatt álló szökevény kormánytagok a Krím félszigeten és külföldön kezdtek új életet.

Az ukrán TSZN híradóműsor honlapja saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy Mihajlo Jezsel volt védelmi miniszter, akit egy éve mentettek fel belorusz nagyköveti tisztségéből jelenleg Minszkben él, Fehéroroszországban kapott letelepedési engedélyt. Ukrajnában félszáznál is több büntetőeljárás folyik ellene, többek között azzal vádolják, hogy aktív szerepe volt az ukrán hadsereg leépítésében. 2016 márciusa óta ráadásul körözik.

Pavlo Lebegyev ex-hadügyminiszter, akit úgyszintén köröz az ügyészség az Oroszország által annektált Krím félszigeten él. Szevasztopolban az egyik helyi társadalmi szervezet és az orosz iparszövetség itteni vezetőjeként tevékenykedik. Szevasztopolban kezdett új politikai karrierbe Vadim Kolesznyicsenko, a Régiók Pártjának egyik korábbi képviselője is. Januárban Kolesznyicsenkót nevezték ki a Krími Labdarúgó Egyesület elnökének, áprilistól pedig Szevasztopol kormányzóját képviseli a krími törvényhozásban.

Nemrég hírportálok arról számolt be, hogy Mikola Azarov volt kormányfő Moszkva közelében tartózkodik. Ám a TSZN saját forrásokra hivatkozva, úgy tudja, hogy az egykori miniszterelnök Gurzufban él. A Krímen telepedett le Raisza Bogatirjeva volt egészségügyi miniszter, valamint Volodimir Olijnik Régiók Párti képviselő, a nagy port kavart diktatórikus törvényjavaslat benyújtója. Bogatirjevát Frorosban, Olijniket Jaltán szokták látni.
Az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciói ellenére Dmitro Tabacsnik volt oktatásügyi és Eduard Sztavickij energetikai miniszter Izraelben lelt új hazára. Sztavickij nemrég maga mesélt izraeli életéről egy újságírónak, és cáfolta azokat az értesüléseket, hogy a reptéren letartóztatták volna.

Igor Szorkint került a legmesszebb hazájától, az Ukrán Nemzeti Bank egykori elnöke Grúziában kezdett új életet, állítólag az étterem iparban vannak érdekeltségei.

Mint ismeretes Szerhij Arbuzov miniszterelnök-helyettes Moszkvában, Viktor Janukovics volt államfő pedig Rosztovban „bujkál”.