Putyin büszke az orosz fegyverekre


A szíriai hadművelet során látványosan bebizonyosodott az orosz fegyverek hatékonysága és minősége – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a fegyveres erők parancsnokai és hadiipari vezetők Szocsiban tartott tanácskozásán.

Putyin szerint az orosz űr- és légierő gépei az arab országban több mint 10 ezer bevetésen vettek részt, több mint 30 ezer célpontot semmisítettek meg, közülük 200 olyan objektumot, amely kőolaj kitermelésére és finomítására szolgált.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a légierő összehangolt működésének következtében “gyökeres áttörést” sikerült elérni a terroristák elleni küzdelemben.

Mint elmondta, az orosz hadászati bombázók 178 alkalommal szálltak fel az Iszlám Állam és az an-Núszra Front állásait támadni. A hadművelet során 115 alkalommal vetettek be légi és tengeri állomásoztatású manőverező robotrepülőgépeket, hadihajókról, tengeralattjárókról, hadászati bombázókról és stratégiai rakétahordozókról indítva el azokat.

Putyin bonyolultként jellemezte a szíriai helyzetet, ugyanakkor hangoztatta, hogy meg kell teremteni a konfliktus politikai rendezésének feltételeit.

Reményét fejezte ki, hogy a partnerországokkal, egyebek kötött az Egyesült Államokkal közösen kidolgozott rendezési mechanizmus konstruktív és kardinális változásokhoz vezet majd el Szíriában.

Méltatta a szíriai hadsereg szerepét is a terroristák elleni harcban, kiemelte, hogy annak az orosz légierő támogatásával több mint 500 települést sikerült felszabadítania, köztük “a világ kultúrájának és civilizációjának gyöngyszemét, a Palmürát”.

Az orosz elnök elismerte, hogy a szíriai hadművelet egyben több hibára és hiányosságra is felhívta a figyelmet. Sürgette ezen esetek szakmai kivizsgálását és kielemzését, valamint azt, hogy a tapasztalatokat használják fel korrekcióra és a problémák kiküszöbölésére a haditechnika további fejlesztése során.

mti