A parlament nem szavazta meg a saját maga átláthatóbbá tételére vonatkozó törvényjavaslatot


A Legfelső Tanács átdolgozásra visszaküldte illetékes bizottságának azt a törvényjavaslatot, amelynek garantálnia kellett volna a parlament, a parlamenti bizottságok és a képviselők tevékenységére vonatkozó információk nyitottságát és hozzáférhetőségét – írta ukrán média forrásokra hivatkozva a karpataljalap.net. A szóban forgó, 1591. számú törvényjavaslat visszaküldését átdolgozásra a bizottságnak a második olvasatban való tárgyalás előtt 241 honatya támogatta.

Korábban a jogszabály második olvasatban nem kapta meg az elfogadásához szükséges támogatást, a minimálisan elégséges 225 helyett mindössze 206 honatya szavazott rá igennel. Az Ukrajinszka Pravda rámutat, még azt is kétszer kellett szavazásra bocsátani, hogy a javaslatot visszaküldjék a bizottságnak, ellenkező esetben a dokumentumot elvetette volna a Rada.

Szerhij Lescsenko, a kormánykoalícióhoz tartozó BPP parlamenti képviselője a meghiúsult szavazás után hangsúlyozta:

„A parlament a világon mindenütt törvényhozó testület, amelynek átláthatóan kell működnie. A választások előtt mindenki azt ígérte, hogy a parlament átlátható lesz… Most meg kevés a szavazat.”

A honatya felkérte a Legfelső Tanács elnökét, hogy tegyék közzé a Holosz Ukrajiniban, a parlament lapjában a törvényjavaslat szavazásának részletes eredményét.

Miután a dokumentumot visszaküldték a bizottságnak, Szvitlana Zaliscsuk, aki ugyancsak a BPP-frakció tagja, ezeket írta a Facebookon: „A törvényt, amely maximálisan nyitottá tette volna a jegyzőkönyveket, az átiratokat, a kiküldetési beszámolókat, a lakhatási és utazási költségeket, a Rada költségvetését, a képviselői beadványokat és az azokra érkezett válaszokat, a fiók mélyére süllyesztették.”