Börtön vár a mobilizációt elutasító újságíróra


Börtönbüntetésre ítéltek egy ukrán újságírót, amiért az nyilvánosan kritizálta a katonai mobilizációt és engedetlenségre buzdított mást is.

Az ivano-frankivszki Ruszlan Kocabát azért fogták perbe, mert megtagadta a bevonulást és élesen kritizálta a kelet-ukrajnai harci cselekményeket, nem értett egyet az ATO céljaival. A vádhatóság 15 év szabadságvesztést kért a zsurnalisztára, de végül az ügyében eljáró bíróság mai ítéletével 3 és fél év börtönre ítélte a kollégát, s emellett még vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

Az elítélt az utolsó szó jogán objektív tájékoztatásra kérte újságíró kollégáit, arra, hogy reálisan tudósítsanak a Kelet-Ukrajnában zajló folyamatokról, ne legyenek elfogultak, amikor az ATO részleteit és annak okait elemzik.

A bíróság egyes vádpontok alól felmentette Kocubát. Azért például nem róttak ki büntetést, mert akkreditálta saját magát a Luganszki Népköztársaság szerveinél, vagy hogy orosz televíziós műsorokban mondta el véleményét. A szólás szabadsága jogán amiatt sem büntették, hogy a kijevi hatalom lépéseit elítélő módon tudósított az ATO-zónából.

Amiért viszont börtönbe kell vonulnia, az az, hogy megtagadta a mobilizációt és másokat is erre buzdított. A bíró szerint egyenesen hátráltatta az Ukrán Fegyveres Erők munkáját. Enyhítő körülményként vették figyelembe büntetlen előéletét és azt, hogy van két kiskorú gyermeke.

Ruszlan Kocabának a „Szavcsenko-törvény” miatt ugyanakkor nem kell majd 3 év és 6 hónapot a rácsok mögött töltenie. Az előzetesben eltöltött időt ugyanis duplán számolják az orosz fogságba került pilótanő ügye miatt. Eszerint az ivano-frankivszki újságíró már 2 év és 6 hónapot letöltött, így aztán 2017 májusában szabadulhat. A mostani ítéletet pedig 30 napon belül megfellebbezheti.