Juncker: Törökország nem kap vízummentességet, ha nem teljesíti a feltételeket


Törökország nem kap vízummentességet, ha nem teljesíti a feltételeket – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Berlinben.

A luxemburgi illetőségű kereszténydemokrata politikus a WDR német regionális közszolgálati médiatársaság Europa Forum című rendezvényén hangsúlyozta, hogy nem aggódik a menekülthullám közös kezeléséről kötött megállapodás megbuktatására vonatkozó török utalások miatt.

“Nem húzom össze magam, amikor Erdogan úr szólásra emelkedik” – mondta.

Ha Recep Tayyip Erdogan török államfő nem változtat hozzáállásán, a végén meg kell majd magyaráznia választóinak, hogy miért nem utazhatnak szabadon az EU-ba. “Ez az ő problémája lesz, nem az enyém” – emelte ki a brüsszeli bizottság elnöke.

A menekültügy reformjára tett bizottsági javaslatokról szólva aláhúzta, hogy szolidárisan részt kell vennie a terhek finanszírozásában mindazon tagállamoknak, amelyek elzárkóznak a menekültek befogadásától. Az EU “nem büfé, hogy mindenki kedvére válogasson, azt kell enni, ami azt asztalon van” – mondta.

A brit uniós tagságról rendezendő népszavazással kapcsolatban igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy katasztrófa lenne-e, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból. Kifejtette, hogy mindkét félnek előnyös lenne a tagság megtartása, az esetleges kilépés pedig azért is súlyos fejlemény lenne, mert más tagországokban is “meghozhatja az étvágyat” az uniós viszonyrendszer átalakítására.

Hasonlóan vélekedett a fórumon Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is, aki szerint a Brexit – a brit uniós tagság megszüntetése – például azért lenne hátrányos Nagy-Britanniának, mert hatására kiújulhat az északír konfliktus. Hozzátette: vannak tagállamok, amelyek ugyan nem kacérkodnak a kilépés gondolatával, de hasonló fenntartásaik vannak az EU-val, mint Nagy-Britanniának. Ezért a Brexit nagyban megnehezítené az EU működését.

Nagy eredmény lenne, ha az EU egy év múlva a jelenlegi állapotában lenne, hiszen ez azt jelentené, hogy sikerült összetartani a közösséget, és megerősödve kilábalni az EU körül “tűzgyűrűt” alkotó válságokból – emelte ki Frank-Walter Steinmeier a külügyminisztérium székházában rendezett fórumot megnyitó beszédében.

A szociáldemokrata politikus hangsúlyozta, hogy a populisták előretörése jelzés, amely azt mutatja, hogy sokan tartanak a “kontrollvesztéstől”, a korlátozatlan migrációtól, a idegen érdekek érvényesülésétől és a káros hatású idegen kultúrák túlsúlyba kerülésének veszélyétől. A populisták ezekre a félelmekre építik politikájukat, ellenségképeket gyártanak és “nagyon egyszerű” és téves válaszaik arról szólnak, hogy a világ “fekete-fehér”, a megoldás pedig a bezárkózás a nemzeti keretek közé.

Ezt a jelzés komolyan kell venni, és meg kell mutatni, hogy az EU képes kezelni a válságokat és az ellenőrzése alatt tartani a folyamatokat – mondta Frank-Walter Steinmeier.

A német diplomácia vezetője a török vízummentesség ügyében is ugyanarra az álláspontra helyezkedett, mint az Európai Bizottság elnöke. Mint mondta, az EU-nak “elemi érdeke, hogy ne omoljon össze a migrációs megállapodás”, de most “a török térfélen van a labda”, és ha teljesíti a feltételeket, akkor az EU-nak is teljesítenie kell vállalásait.

mti