Kárpátaljai holokauszttúlélő tanúskodik az auschwitzi lágerőr perében


170 ember meggyilkolásának a vádjával áll a bíróság előtt Reinhold Hanning, az auschwitzi koncentrációs tábor egykori őre. Kárpátaljai vonatkozása is van a tárgyalásnak.

A 94 éves volt SS-es ügyének tárgyalásán – a németországi Detmoldban – elhangzott az ügyészség vádja is, mely szerint Reinhold Hanning volt az az őr, aki fogadta a táborba érkező lengyel és magyar zsidókat, akiket a gázkamráig vezetett.

A tanuk padján egy 95 éves kárpátaljai születésű nőt is meghallgatnak. Irene Weiss jelenleg Amerikában él, innen érkezett a tárgyalásra. Az idős asszony mindössze 13 éves volt, amikor Kárpátaljáról az egész családjával együtt Auschwitzba szállították. Csak ő élte túl a haláltábort. Vallomásában elmondta, hogy nem emlékszik a vádlottra. Viszont leírta a körülményeket, beszélt arról is, hogy az őröknek milyen szerepe volt a táborban.

Az idős nő elmondása szerint már rég várt arra, hogy eljöjjön ez a nap, amikor végre felelősségre vonnak valakit a családja elvesztéséért. A per hosszú ideig is elhúzódhat, hisz a vádlott kora miatt az orvosok csak napi két órás tárgyalást engedélyeznek.