Népszavazást tartanak Svájcban a tehenek szarváról


Ez nem vicc, ugyanis a szavazást kezdeményező gazdák szerint a szarvuktól megfosztott állatok húsa és teje nem olyan jó minőségű.

Svájcban tízből kilenc tehénnek nincsenek szarvai, ennek az az oka, hogy többnyire már a fiatal állatról eltávolítják, hogy csökkentsék az állatok sérülésének esélyét a nagyobb istállókban, így még több állatot tarthatnak ugyanakkora helyre bezsúfolva. A gyakorlat több, intenzív állattenyésztést folytató országban is elterjedt és a kecskléknék is hasonló a gyakorlat.

A népszavazást kezdeményező gazdák szerint azonban így az állatot megfosztják méltóságától, ráadásul romlik a tej és a hús minősége is, ezét szeretnék elérni, hogy az állatok megtarthassák szarvaikat.

A kezdeményezés kitalálói szerint az állatok szarvát megtartó állattenyésztők támogatást kapnának kieső bevételeik pótlására, hiszen szarvval együtt kevesebb állatot tudnak tartani ugyanakkora helyen.

“Azokat gazdákat, akik a természet tisztelete miatt meghagyják teheneiken és kecskéiken a szarvakat, valamilyen módon támogatni kell” – véli a gazdák szószólója.

A szövetségi hatóságok elismerték a 120 ezer összegyűjtött aláírás érvényességét, így a kérdés népszavazásra bocsátható. A szavazás előtt azonban még a parlament, a kormány és az érdekvédelmi szervezetek is hangot adhatnak véleményüknek.

mti