Összecsapások és tüntetések az idei olimpia helyszínén

Demonstrators attend a protest against Brazil's President Dilma Rousseff, part of nationwide protests calling for her impeachment, near the Rio Negro river in Manaus in Amazonas state, Brazil, March 13, 2016. REUTERS/Bruno Kelly

Összecsaptak a Dilma Rouseff államfőt támogató tüntetők a rendőrökkel szerdán a brazil fővárosban, a parlament épületénél. Rio de Janeiroban, az olimpia leendő helyszínén is tüntettek.

A rendőrök könnygázt vetettek be a megmozdulás résztvevői ellen, egy tüntető rosszul lett, őt kórházba szállították – közölte a Globo című helyi lap. A rendőrség szerint azt követően született döntés a tiltakozás feloszlatására, hogy a tömegből üvegpalackokkal és más tárgyakkal kezdték dobálni a rendfenntartókat.

A megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy állítsák le azt a jogi eljárást, amelynek végső célja Dilma Rousseff államfő eltávolítása a hivatalából. Brazíliavároson kívül tiltakozások voltak Rio de Janeiróban és Sao Paulóban, ahol egyébként az elnök maradását, illetve eltávolítását követelők egymással is többször összecsaptak.

A brazil parlament felsőházában már több órája tart a vita arról, hogy elindítsák-e a jogi eljárást Dilma Rousseff elmozdítására. A vitában mind a 81 szenátornak joga van tízperces felszólalásra. Ha a 81-ből legalább 41-en megszavazzák az ellenzéki indítványt, Rousseffet 180 napra félreállítják, és ezalatt az idő alatt hozzák meg a parlamentben a végső döntést.

A szenátorok többsége korábban már jelezte, hogy támogatja a Rousseff elleni törvényszéki vizsgálatok megindítását a költségvetési törvény megsértésének, azon belül is az államháztartási mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt.(hvg)