Rejtélyes anyag szivárgása miatt evakuálnak Stockholmban


Elérzéktelendett arcok, szédülés miatt több embert kellett kórházba vinni Stockholmban, egy eddig ismeretlen vegyi anyag szivárgása miatt. Egyes hírek szerint robbanásveszély is fennáll.

Mintegy 500 embert evakuáltak csütörtökön Stockholmban, a svédországi Karolinska Intézet közelében lévő SCI Lab vállalat épületében keletkezett, egyelőre pontosan meg nem határozott biokémiai anyag szivárgása miatt – közölte az SVT svéd és a Russia Today orosz televíziók.

“Három ember sürgősségi egészségügyi ellátásra szorul. Szédelgésre panaszkodtak és arcuk egy részében minden érzéket elvesztettek”

– mondta Sven-Erik Olsson rendőrségi szóvivő. Más hírek tiznegy áldozatról szólnak.

A vegyi anyag a vállalat épületének hetedik emeletén szivárgott ki, a hatóságok elkerítették az épületet. “Gázszivárgás volt egy teremben. Valószínűleg toluol (metilbenzol) lehetett, ami koncentrált formában tűz- és robbanásveszélyes” – mondta Olsson az Aftonbladet svéd napilapnak. A Russia Today szerint a toluol szédülést, hányingert, aluszékonyságot, eszméletvesztést és halált is előidézhet. Szakértők egyelőre nem pontosították milyen anyag szivárgott ki. A védőöltözetet és gázmaszkokat viselő svéd vészhelyzeti csoport tagjai behatoltak az épületbe, hogy meghatározhassák a kiszivárgott anyag összetételét. A tekintélyes stockholmi Karolinska Intézet a világ egyik leghíresebb orvosi egyeteme.

mti