Több tízezren ünnepeltek a DNR kikiáltásának évfordulóján


Mintegy hetvenezren gyűltek össze szerdán a donyecki Lenin téren, hogy megünnepeljék az önkényesen kikiáltott népköztársaság “függetlenné válásának” második évfordulóját – jelentette a DAN hírügynökség.

Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki felkelők vezetője köszöntőbeszédében azt mondta, hogy “fegyverrel a kezükben kellett megvédeniük saját földjüket”.

“Az ellenség azt mondta: nem húzzuk ki egy hónapig, fél évig, egy évig. Kihúztuk. Az ellenségeink gazdasági és politikai blokáddal próbálnak megsemmisíteni bennünket. Testvéreim, mi együtt legyőzhetetlenek vagyunk”

– hangoztatta Zaharcsenko.

Denisz Pusilin, a donyecki “parlament” elnöke az összegyűltek előtt kijelentette, hogy két évvel ezelőtt “ellenálltak a számukra idegen ideológiának”. “Elkezdtük a történelmet első kézből, nagyapáinktól tanulni” – fűzte hozzá.

2014. május 11-én az ukrán törvényekkel ellentétes népszavazást tartottak a kelet-ukrajnai Donyeck és Luganszk megyékben az Ukrajnától való elszakadásról. A szabálytalanságokkal teli referendumokon a Moszkva által támogatott donyecki felkelők szerint nagy fölénnyel győztek a függetlenségpártiak. A két kikiáltott népköztársaságot azonban máig egyetlen állam sem ismerte el hivatalosan, még Oroszország sem.

A luganszki népköztársaságban egy nappal később, május 12-én ünneplik a függetlenné válást az ottani népszavazás eredménye kihirdetésének napján.

mti