Inkább elajándékozta minden vagyonát a szabolcsi cigicsempész, csak hogy ne kelljen fizetnie a NAV-nak


„Nincstelenné” tette magát a férfi, majd fizetéskönnyítési kérelmet nyújtott be, s kérte, hogy a kiszabott bírságot méltányosságból törölje a NAV.

Tizennégyezer doboz cigarettával bukott le tavaly egy szabolcsi cigarettacsempész, akit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 16 millió forint megfizetésére kötelezett. A férfi, a lebukása után a gyermekeinek ajándékozta a vagyonát, de a több milliót érő termőföldek, erdők és házak felett a haszonélvezeti jogát fenntartotta – ismertette az ügy részleteit Magyar Norbert. A NAV megyei adó- és vámigazgatóságának sajtóreferense hozzátette:

miután ily módon „nincstelenné” tette magát, a férfi fizetéskönnyítési kérelmet nyújtott be, s kérte, hogy a kiszabott bírságot méltányosságból törölje a NAV.

De nem járt sikerrel, a kérelmet a NAV elutasította, és tájékoztatta a férfit arról, hogy az ajándékozási szerződéseket peres úton meg fogja támadni.

Az ajándékozó ezt nem várta meg, a 16 millió forintos tartozását egy összegben megfizette, hogy elkerülje a vagyonvisszaperlést.

– A tartozások keletkezésétől azok érvényesítéséig lehetőség van arra, hogy az azok csökkentése érdekében rendelkezésre álló jogi eszközöket megfelelő időben és módon alkalmazzák, de a fedezetelvonó szerződések sem kerülhetik el a végrehajtók figyelmét – mondta a sajtóreferens.

forrás_SZON