Moszkal azonnali kirúgással fenyegeti a vámosokat


Az elnökkel és a miniszterelnökkel folytatott kijevi megbeszélés külön felhatalmazást és utasítást kaptam arra, hogy rendet tegyek a kárpátaljai határátkelőkön – mondta Hennagyij Moszkal Kárpátalja kormányzója csütörtöki a rendvédelmi szervek a határőrség és a vámparancsnokság vezetőivel folytatott munkamegbeszélést.

Évek alatt kialakult egy hálózat, amely mikrobuszokkal szállított márkás ruhákat, telefonokat, alkoholt, parfümöket, motorokat és mást a magyar-ukrán határon keresztül és egy bizonyos adót fizetett, ami végül Kijevben kötött ki. A kormányzó hangsúlyozta, hogy most már, aki árút akar Ukrajnába szállítania, annak törvényesen adót kell fizetnie. Szavai szerint felveszik a harcot a az úgynevezett öltönyösökkel. Mint ismeretes a kárpátaljai lakosok néhány száz hrivnyáért cserébe segítenek a kereskedőknek megúszni a vámot.

„Figyelmeztetek mindenkit, hogy ha a vámosok vagy a határőrök közül valakit kenőpénz elfogadásán kapnak rögtön elveszti munkáját. Ez a kemény döntés az ország legfelső szintjén született meg. Felhívom a vámosok és határőrök figyelmét, hogy jól gondolják meg érdemes-e kockáztatni a munkájukat”

– mondta a kormányzó megjegyezve, hogy júliusban Vlagyimir Grojszman miniszterelnök is a megyébe látogat, többek között ellenőrzi a vám működését.

„Az év elejétől kezdve nem tudunk iskolabuszokat venni azok helyett, amelyeket még 2014-ben Donbásszra vittek az ATO-ba. A vámnak az állami kasszát kell finanszíroznia és nem pedig valakinek a politikai projektjét vagy pedig gazdagítani a hivatalnokokat. A kormány által előírt terveket a vámoknak teljesíteni kell”

– mondta Moszkal megjegyezve, hogy a törvénysértő hivatalnokok neveit és tisztségét a médián keresztül is nyilvánosságra hozzák.