OTP: már nyereséges az orosz és az ukrán leánybank


Már nyereséges az orosz és az ukrán leánybank az idei első negyedév adatai szerint – mondta Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a bankcsoport pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Bencsik László kiemelte:

a bank magyarországi tevékenységében a jelzáloghitelek igénylésében és folyósításában folytatódott a növekedés, ezt a csok-igénylések is támogatják.

A vezérigazgató-helyettes elmondta: az új csok-igénylések háromnegyed részét már a bankhoz adják be a kérelmezők, idén április végéig a beérkezett igénylések 8 milliárd forintot tettek ki.

Bencsik László kiemelte: a bank hasznosnak tartja a csokot. Kifejtette: az igénylők 65 százaléka hitelt is igényel. Április végéig a 10+10 milliós támogatást 265-en igényelték, összesen 3000 ügyfél kért csokot a banknál. Hozzátette: az elmúlt évben 5, míg idén már az igénylések 20 százaléka családi ház építéséhez kapcsolódik.
Elmondta: a magyarországi anyabank 28,9 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el az első negyedévben, a nyereség 2 százalékkal lett kisebb az egy évvel korábbi szinttől. Bencsik László a pozitívumok között említette, hogy a bankcsoport minden bankja nyereséges, egyedül az orosz digitális bank, a Touch Bank könyvelt el szerény veszteséget, és idén az orosz és az ukrán leánybank éves szinten is nyereséges lehet.

Rámutatott: 2008 óta nem volt olyan alacsony a céltartalékolás, mint napjainkban, a likviditási tartalék pedig 8,3 milliárd euróra nőtt.

Bencsik László kiemelte: a hazai csökkenő kamatkörnyezet következtében további romlás várható a kamatrést tekintve Magyarországon, ezt úgy tudja ellensúlyozni a bank, hogy növeli a hitelezési aktivitását.

A vezérigazgató-helyettes elmondta: várakozásuk szerint a magyar gazdaság 2 százalékot meghaladóan bővül idén. Kiemelte: ez az előrejelzés a pénteken publikált, első negyedéves GDP-adat tükrében is tartható, és az OTP várakozása szerint az idei, a korábbinál alacsonyabb gazdasági növekedés csak átmeneti, jövőre és 2018-ban, főként a gazdaságélénkítő lépéseknek és a beáramló EU-pénzeknek köszönhetően, 3 százalékos, vagy afeletti lehet a GDP-bővülés. Ebben szerepet játszik az, hogy a belső fogyasztás emelkedik – mutatott rá.

Kérdésre válaszolva elmondta: az ukrán bankrendszer kettészakadt, az országban 4-5 olyan bank van, amelyik aktívan működik, ilyen az ottani OTP is, és vannak olyan bankok, amelyek nem aktívak és nehéz helyzetben vannak, illetve átstrukturálás elé néznek.

mti