Vadászgépeket vet be az Iszlám Állam ellen Belgium


A belga kormány döntése értelmében hat F-16-os vadászbombázót vet be Belgium az Iszlám Állam ellen indított nemzetközi összefogás támogatására Szíriában – írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap pénteken.

A belga repülőgépek, amelyek jelenleg az Iszlám Állam iraki célpontjait támadják, július elsejétől indulhatnak a terrorszervezet szíriai egységei ellen.

A lap információi szerint Irakban a helyi kormány kért nemzetközi segítséget a területének egy részét ellenőrző terrorszervezet elleni fellépésre, ugyanakkor a szíriai kormány nem intézett ilyen kérelmet.

A belga kormány szerint azonban az Iszlám Állam nem ismer határokat, tevékenységét több országban fejti ki, így a szíriai bevetés megalapozott és indokolt – hangsúlyozta Charles Michel belga miniszterelnök.

A nemzetközi koalíció részeként a belga vadászgépek a szír kormány irányítása alól kikerült, az ország terrorista csoportok által felügyelt északi és keleti területeire korlátozva teljesítenek majd szolgálatot a szír és az orosz hadsereg egységeivel egyeztetve.

A belga kabinet arról is döntött, hogy meghosszabbítja az iraki kormányerőket kiképző belga oktatók misszióját is. Az oktatási tevékenységet végző belga tisztek Bagdadon kívül az ország más, biztonságosnak ítélt területein is végeznek majd kiképzési feladatokat.

mti