A magyar kormány kitilt az országból egy román politikust


Egy román politikus kitiltását tervezi a kormány – értesült a Népszabadság.

A lap szerint az eheti kormányülésen vetődött fel, hogy a jövőben nem engedik be az országba Bogdan Diaconut, aki tavaly alapította meg a soviniszta Egységes Románia Pártot (PRU), és a Magyar Gárdára hajazó “önvédelmi” szervezetét, melynek neve: Vlad Tepes Őrjárata.

Diaconu a Népszabadságnak is nyilatkozott, és azzal fenyegetőzött: ha eredményesen szerepelnek a 2016-os parlamenti választáson, kitiltják a magyar cégeket Romániából. Diaconunak megvan a véleménye a magyar kormány tervezett lépéséről is:

A kormány azért akar kitiltani, mert a PRU az egyetlen párt, amely ellent tud állni a magyar irredentizmus térnyerésének.

Diaconu egyébként hivatalos ügyben soha nem járt még Magyarországon, a magyar kormány terve inkább válaszlépés arra, hogy tavaly októberben három évre kitiltották a Jobbik alelnökét, Szávay Istvánt Romániából (a politikus ezzel csak márciusban szembesült). Szávay a Népszabadságnak el is mondta, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már tájékoztatta arról, a kormány lépése válasz az ő kitiltására. Budapest ugyanis jelezni akarja:

elfogadhatatlanak tartja, ha egy másik uniós tagállam így lép fel egy magyar parlamenti képviselővel szemben.

A jobbikos politikus egyébként nem örül annak, hogy Diaconuval hasonlítják össze, mert ő nem tartja magát „románellenesnek”.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar kormány tavaly arra nem reagált, hogy a Fidesszel szimpatizáló milliárdost, ­Széles Gábort is kitiltották Ukrajnából. Amikor pedig az Egyesült Államok magyar kormánytisztviselőket tiltott ki, a kabinet – fogadkozásai ellenére – nem viszonozta a lépést.

A PRU egyébként egy, a Népszabadság által megszólaltatott román politológus szerint egyelőre még csak egy pártkezdemény, mely
nem veszélyes, de ha kellő figyelmet kap, idővel azzá válhat.

A PRU a júniusi bukaresti főpolgármester-választáson is elindítja elnökét, Diaconut egyelőre 3-4 százalékon mérik a közvélemény-kutatók.