Már az IMF is aggódik a brexit miatt


Súlyos veszteséget okozhatna a brit gazdaságnak, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból – áll a Nemzetközi Valutaalap pénteken Londonban ismertetett új országjelentésében.

Az IMF kimutatása szerint a brit gazdaság potenciális GDP-arányos veszteségeiről szóló szakértői becslések 1,5 százaléktól 9,5 százalékig terjednek,
attól függően, hogy az előrejelzések miként ítélik meg az ország jövőbeni kapcsolatait az EU-val és a világ többi gazdasági erőcentrumával.

Zuhanás jöhet az ingatlanárakban
A valutaalap elemzése szerint azonban ha a brit gazdaságot a hazai össztermék 1 százalékánál nagyobb kár éri, az mindenképpen nettó költségvetési veszteséget okozna, mivel a gyengébb gazdasági teljesítmény nagyobb mértékben csökkentené az államháztartási bevételeket, mint amennyit az EU-költségvetésbe befizetett – az éves GDP-érték egyharmad százalékának megfelelő – nettó brit hozzájáruláson meg lehetne takarítani.

Az IMF jelentése szerint Brexit esetén – vagyis ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból – London globális pénzügyi szolgáltatási központként betöltött szerepe is eróziónak indulhat, mivel a City pénzügyi szektorának cégei elveszíthetik az unió belső piacához kötődő szolgáltatásnyújtási engedélyüket, és az euróalapú tranzakciós forgalom jelentős része idővel a kontinensre helyeződhet át Londonból.

A kockázatok közé tartozik, hogy ha a népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksol, arra a részvény- és az ingatlanárak hirtelen és meredek zuhanásával reagálna a piac, a háztartások és az üzleti szféra hitelköltségei megemelkednének, sőt egyik pillanatról a másikra

leállhat a tőkebeáramlás az olyan kulcsfontosságú szektorokba, mint a kereskedelmi ingatlanpiac, vagy a pénzügyi szektor.

Egy napon belül ez a második, az utóbbi hónapokban pedig a sokadik erőteljes figyelmeztetés a brit EU-tagság esetleges megszűnésével járó gazdasági kockázatokra. Előző nap adta ki a Bank of England – a brit jegybank – új inflációs jelentését, amely szerint a brit gazdaság egyébként is gyengülő kilátásaira a legnagyobb egyedi kockázatot a júniusi EU-népszavazás jelenti.

A Bank of England a bizonytalanságok miatt 0,2 százalékponttal csökkentette GDP-növekedési előrejelzését a következő három év mindegyikére, de értékelése szerint a brexit lehetősége e rontott prognózisokat is lefelé ható kockázatokkal terheli.

Ilyen népszavazási eredmény esetén ugyanis a háztartások halaszthatják fogyasztási kiadásaikat, a vállalati szektor késleltetheti a beruházási döntéseket, és az ezzel járó alacsonyabb munkaerőkereslet a munkanélküliség növekedését okozhatja – áll a Bank of England jelentésében.

mti