Jamala ukrán énekesnő nyerte a 61. Eurovíziós Dalfesztivált


Jamala ukrán énekesnő nyerte 1944 című dalával a 61. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Stockholmban. A Magyarországot képviselő Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) Pioneer című számával a 19. helyen végzett.

A 32 éves ukrán énekesnő 534 ponttal győzött a 26-os döntőben, ami új rekord az Eurovíziós Dalfesztivál eddigi történetében.

Mögötte az ausztrál Dami Im lett a második Sound of Silence című dalával (511 pont), az orosz Szergej Lazarjev és a You Are the Only One (491 pont) végzett a harmadik helyen.

A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki. A dalfesztivál történetében másodszor született ukrán győzelem.

A Magyarországot képviselő Freddie, aki a keddi első elődöntőből jutott a fináléba, 108 ponttal a 19. helyen végzett Pioneer című dalával.

A győztes 1944 című dal Jamala saját ükanyjának a történetét meséli el, akit nácinak bélyegeztek a szovjetek, és több ezer krími tatárral Közép-Ázsiába deportálták. Ott rengetegen meghaltak, és a túlélők és utódaik csak 1989-ben térhettek haza a Krím félszigetre.

A dalszöveg ugyan nem utal konkrétan Vlagyimir Putyinra vagy a Krím félsziget orosz elcsatolására, az énekesnő korábbi nyilatkozataiban konkrétabban is kiállt az oroszok krími megszállása ellen.  Néhány napja pedig az ukrán állami műsorszolgáltató igazgatója Zurab Alaszanija azt mondta,

amennyiben az Oroszországot képviselő Szergej Lazarev megnyeri az idei Eurovíziós Dalfesztivált, úgy Ukrajna nem vesz részt a jövőévi dalversenyen.

A szervezők az esemény előtt megtiltották számos zászló lengetését is, többek között az Iszlám Állam, Koszovó, Észak-Ciprus, a Dnyeszter-mellék, Baszkföld és a Krím félsziget zászlaját, valamint a palesztinok nemzeti lobogóját sem vihetik be. Tiltás alá került a DNR és LNR zászlaja is.

Ezek után nehezen hihető a szervezők kijelentése, miszerint a dalverseny eredményét nem befolyásolja a politika.

[yop_poll id=”1″]
 

mti nyomán