Erkölcstelen és iszlámellenes manökeneket tartóztattak le Iránban


Iránban nyolc, a divatszakmában dolgozó embert vettek őrizetbe erkölcstelenség és “iszlámellenes kultúra” terjesztésének vádjával. Manökenek is vannak köztük: fejkendő nélkül jelentek meg róluk képek az Instagramon.

A Dzsavád Bábát, a kiberbűnözéssel foglalkozó törvényszék bíráját idéző híradás szerint 58 manökent és 59 fényképészt, valamint 51 divatházi alkalmazottat azonosítottak, akik közösségi oldalakat vettek igénybe. Nyolcat közülük őrizetbe vettek erkölcstelen tartalmak közzétételéért és “iszlámellenes kultúra” terjesztéséért. Néhány őrizetbe vett nő bűne az, hogy nem viselt fejkendőt, miközben Iránban ez kötelező. További 21 ember ellen indult eljárás.

A Facebook tulajdonában lévő Instagram egyelőre nem reagált az intézkedésekre. Iránban nagyon népszerű a képmegosztó oldal, mert a Facebook és a Twitter nem elérhető. Dzsavád Bába szerint az iráni Instagram forgalmának csaknem húsz százalékát a divatszakma adja, és a felhasználók hatvan százaléka nézi is ezeket az oldalakat.

Az iráni állami tévé élő adásában játszotta be az egyik modell, Elham Arab nyilatkozatát, aki állítólag önszántából, a teheráni ügyészség előtt bocsánatot kért cselekedeteiért. Azt tanácsolta az iráni nőknek, hogy ne essenek az ő hibájába. A manöken azt mondta, hogy havonta 3300 dollárt keres, miközben Iránban a minimálbér alig haladja meg a havi kétszázat.

mti