Kárpátalja is a kísérlet része akar lenni


Kárpátalja is bekerülhet azon megyék sorába, ahol a helyi vámhivatalok által beszedett adók ötven százaléka helyben maradhat, és azt infrastruktúrafejlesztésre lehet fordítani.

Erre Volodimir Grojszman miniszterelnök tett ígéretet azon a tanácskozáson, amit a régiók vezetőivel folytatott le a múlt héten. Azt, hogy vidékünk is kerüljön be ebbe a kísérleti jellegű programba, Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke kezdeményezte az említett kijevi megbeszélésen.

A megyei tanács KMKSZ-es alelnöke felhívta a kormányfő figyelmét arra is, hogy a versenyképesség javítása érdekében Kijevnek segítenie kell a Beregszászt elkerülő autóút megépítését, valamint a Beregrákost elkerülő utat is meg kell építeni, mert továbbra is rengeteg a halálos kimenetelű baleset a település belterületén, amin áthalad a nagy forgalmú Csap–Kijev főútvonal.

Barta József ismertette, a megyében lévő úthálózat 80 százaléka, mintegy 2800 kilométernyi szakasz, javításra vagy nagy-felújításra szorul, amire viszont a helyi büdzsében nincs pénz.

Ezért is kérte azt, hogy maradhasson helyben a vámhivatalok által beszedett járulékok fele.

A megyei önkormányzat sajtójelentése emlékeztet, hogy a Miniszteri Kabinet négy megye – Lemberg, Csernyivci, Odessza és Voliny – esetében engedélyezte ezt a kedvezményes gyakorlatot, aminek ott máris pozitív gazdaságfejlesztési hatásai vannak. Érthetetlen módon viszont a négy EU-s tagállammal is határos Kárpátalja kimaradt ebből a kísérleti jellegű projektből.

N.I.