Putyin: Az USA Oroszországot fenyegeti


Az Európába telepített amerikai rakétavédelmi rendszerek újabb fegyverkezési versenyhez vezethetnek, és veszélyt jelentenek a globális biztonságra – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken, hozzátéve, hogy Oroszország ehhez a fenyegetéshez igazítja védelmi kiadásait.

Putyin leszögezte, az amerikai rakétapajzs Kelet-Európába telepített elemei nem rakétavédelmi rendszer kiépítéséről szólnak, hanem az Egyesült Államok nukleáris stratégiai képességének növeléséről Kelet-Európában. Hozzátette,

a rendszerek telepítése fenyegetést jelent Oroszországra.

A NATO védelmi rendszere nem irányul Oroszország ellen – hangsúlyozta Robert Work amerikai védelmi miniszter-helyettes az észak-lengyelországi Redzikowóban, ahol letették annak a támaszpontnak az alapkövét, ahová 2018-ban az amerikai rakétavédelmi pajzs harmadik kelet-európai elemét telepítik.

Az ünnepségen Robert Work és NATO-vezetők mellett részt vett Andrzej Duda lengyel elnök, továbbá Mihnea Motoc román védelmi miniszter, Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter és Antoni Macie­rewicz, a lengyel nemzetvédelmi tárca vezetője, jelentette az MTI.

Work szerint a rendszer az euroatlanti övezeten kívülről, különösen Iránból fenyegető ballisztikus rakéták ellen védi majd a szövetséges államokat.