A Nyugat kész felfegyverezni a líbiai egységkormányt


Az Egyesült Államok és más nagyhatalmak, valamint a szomszédos országok készek fegyvereket szállítani Líbia nemzetközileg elismert kormányának az Iszlám Állam (IÁ) és más terrorista szervezetek elleni harcához. Erről a Bécsben hétfőn tartott nemzetközi konferencián döntöttek a 24 országot képviselő küldöttek, köztük John Kerry amerikai külügyminiszter.

A nemzetközi konferencia zárónyilatkozata szerint a résztvevők “teljes mértékben támogatják” az új kormány törekvését, hogy megszűnjön a 2011. óta érvényben lévő fegyverembargó, illetve kivételeket sürgetnek majd az ENSZ-ben alóla. Kerry szerint “kényes egyensúlyt” kell fenntartani, hogy miközben felfegyverezik a nemzetközileg elismert egységkormányt, elzárják a szélsőségeseket attól, hogy fegyverekhez jussanak. “Ma mindannyian azért vagyunk itt, hogy alátámasszuk a következő tényállást: ha van egy törvényes kormányzat, és ez a törvényes kormányzat harcol a terrorizmussal, akkor nem szabad, hogy az a fegyverembargó áldozatává váljék” – szögezte le Kerry újságírók előtt.

A nemzeti egységkormány szándéka, hogy az ENSZ líbiai szankciókban illetékes bizottságának a fegyverembargó alóli kivételi kérvényeket terjesszen elő, hogy beszerezhesse a szükséges fegyvereket és hadianyagot az IÁ elleni harchoz – olvasható a dokumentumban.

A nemzetközi közösség “felméri a mindennemű kérvényeket”, ugyanakkor az Egyesült Államok felszólítja a többi államot, hogy segítsenek a fegyverembargó fokozott kikényszerítésében – tette hozzá az amerikai külügyminiszter.

A megbeszéléseken részt vett a líbiai egységkormány vezetője, Fájez esz-Szarrádzs is, és bejelentette, hogy kormánya hamarosan beterjeszti az általuk kívánt fegyverek listáját. “Jelentős kihívással állunk szemben” a szélsőségesek elleni harcban, ezért “sürgetjük a nemzetközi közösséget, hogy támogassanak minket” – fűzte hozzá.

Közben Líbiában a világszervezet által támogatott elnöki tanács jóváhagyta, hogy a kormányzat 18 minisztere megkezdhesse hétfőtől munkáját, dacára annak, hogy eddig nem kaptak parlamenti felhatalmazást. A Tripoliban március végén az ENSZ közvetítésével létrejött új egységkormány fennhatóságát a kelet-líbiai Tobrukban működő, a nemzetközi közösség által elismert parlament egyelőre nem fogadta el hivatalosan.

mti