Halottnak a csók? Néhány milliót kap a szenvedő kárpátaljai oktatás


Ezzel a címmel közölt írást az Eduline oktatási portál. A portál emlékeztet, bár 100 millió forint támogatást biztosít a külhoni oktatás támogatására a magyar kormány, ennek töredéke jut csak el a hatalmas gondokkal küzdő Kárpátaljára, ahol a tanárok és a fiatalok elvándorlása már veszélyezteti a magyar közösségeket.

Összesen mintegy 100 millió forintos támogatást kapnak a külhoni pedagógus szakmai szervezetek, egyesületek a határon túli magyar köznevelés megerősítése érdekében – írta az oktatási államtitkárság pénteki közleménye.

Eszerint a szülőföldön megrendezendő nyári akadémiák támogatására öt szervezet részesült összesen 40 millió forintos támogatásban az oktatási államtitkár döntése alapján, ebből 13,7 milliót kap a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás. A külhoni magyar oktatás szolgáltatásainak, módszertani központjainak, pedagógus egyesületeinek működtetésére 14 szervezet között 60 millió forintot osztottak szét.

Korábban az Átlátszó Oktatás nyomán mi is beszámoltunk róla, hogy az orosz-ukrán katonai konfliktus miatt megingott az ukrán gazdaság, ezért mélyrepülésben vannak a tanári fizetések, veszélybe került a magyar nyelvű oktatás.

A portál emlékeztet, hogy  a kárpátaljai magyar tanárok elvándorlását segíti, hogy

gyorsított eljárásban szerezhetnek magyar állampolgárságot,

valamint a kint ledolgozott éveiket is beszámítják a magyarországi bérükbe, így akár az ottani fizetésük hatszorosát is megkereshetik Magyarországon.

Az Eduline szerint egyre nagyobb gond, hogy a diákok  a diploma megszerzése után elhagyják Kárpátalját.