Nincs megállás: tovább drágul az olaj


Immár az 50 dollárt közelíti az olajár, lassan visszatér a jólét az olajexportáló országokban. A tőzsdék is lendületet vettek: amelyik tegnap nyitva volt, nagyot emelkedett, ma a DAX is csatlakozik, így ismét 10 ezer pont fölött áll a német index. A pesti börzén még pünkösdi a hangulat, a forint próbál magához térni.

Szakadatlan az olajár emelkedése, minden kisebb visszaesést megvesznek és újabb éves csúcspontok alakulnak ki. Most ez a WTI esetében 48,30 dollár, a Brent esetében 49,30.

Így lényegében 50 körül vagyunk, amire már nem nagyon lehet panasza az olajkitermelőknek és főleg az olajexportáló országoknak. Az év eleji alacsony ár hatására a vártnál jobban növekedett a kereslet, és ez felhajtja az árat.

A tőzsdék múlt hét pénteken még gyengélkedtek, de tegnap nekilendültek, különösen Amerikában. Az S&P 500 egy százalékkal 2066 pontig emelkedett, a Nasdaq Composite 1,2 százalékkal 4775 pontig. Magához tért az Apple: a 92,50 dolláros szint letörése után tegnap közel 4 százalékos ugrással visszatért a szint fölé, 94 dollár közelében zárt.

Az európai indexek is 1 százalék fölötti pluszban vannak, a DAX így ismét visszatért 10 ezer pont fölé, jelenleg 10 070 ponton van. Ezzel a kerek szint jelentősége egyre inkább megszűnik, mivel most már sokszor haladt át rajta az index értéke viszonylag rövid idő alatt.

A BÉT meglehetősen csendesen indul az ünnep után: alig van elmozdulás. A forint a múlt heti erős gyengélkedés után egy kicsit tudott javulni, 314,85 az euróhoz képest.

(privatbankar)