Polgárőrség alakult


Polgárőrséget alakítottak az ungvári járási Tiszaásványban és társközségében, Tiszaújfaluban. A közgyűlésen, melynek a tiszaásványi kultúrház adott otthont, a két település minden jóravaló férfiembere megjelent.

Az eseményt Ferkó Csaba polgármester nyitotta meg, aki megjegyezte, e szervezet megalakulásával fontos mérföldkőhöz érkezett a két község. Ezáltal lehetőségük nyílik arra, hogy fenntartsák a közrendet.

A rendezvényen részt vett Orbán István járási képviselő, illetve Mester András, Mezőgecse polgármestere, a Kárpátaljai Magyar Polgárőrökért Egyesület alelnöke, aki kiemelte, a polgárőrség együttműködik a rendőrséggel. A határmenti települések esetében azonban, mint például Tiszaásvány is, a határőrszolgálattal is szoros kapcsolatban kell állnia.

– Ugyan organizmusunk önkéntesekből álló rendfelügyeleti csoport, fontos, hogy munkájuk ne sértse a törvényeket Ezért alakítottuk meg a Kárpátaljai Magyar Polgárőrökért Egyesületet. Elsődleges feladatunk, hogy segítsük a kárpátaljai magyar falvak polgárőreit a törvényes működésben. Aki be szeretne lépni, azt a megfelelő szervek átvilágítják, majd képzésen kell részt venniük, ahol megtanulják, vészhelyzet esetén mit kell tenni. Az ukrán állam nem tart ilyen képzéseket, ezért egyesületünk fogja megszervezni – jelentette ki az alelnök, majd átnyújtotta a Magyar Országos Polgárőr Szövetség ajándékát, mely 20 darab magyar és ukrán feliratú láthatósági mellényt, autóra rögzíthető mágneses levonókat, akkumulátoros lámpát, walkie-talkie-t, távcsövet, forgalomirányító táblát tartalmazott.

A jelenlevők szavazatai alapján Badó Frigyest választották meg a polgárőrség elnökének, helyettesei Kertész Tibor és ifj. Literáti József lettek.

Ferkó Csaba lapunknak nyilatkozva elmondta, pozitívumnak tartja a polgárőrség létrejöttét.

– Rendvédelmi szervek mellett szükség van egy belső csapatra is, mely ismeri a helyi viszonyokat. Mivel a saját területüket védik, úgy gondolom, hatékonyabban fellépnek majd a törvénytelenségekkel szemben. Elvárom tőlük, hogy betartsák az alapszabályokat, egy-egy rendezvény alkalmával felügyeljék a közrendet, valamint számítunk rájuk a környezetszennyezés megállításában, a szemetelők lefülelésében is – tette hozzá a polgármester.

KISZÓ