Két évig biztosan nem lehetnek választások a Donbászon


Az elkövetkező két évben aligha sikerülhet választásokat tartani a felkelők által kézben tartott donbászi területeken, fogalmazta meg az Ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) elnökhelyettese.

Andrij Magera egy interjúban kizártnak nevezte, hogy az előttünk álló 1,5-2 év során bármilyen választásokat is lehetne rendezni Donyeck és Luganszk megye azon részén, ami nem Kijev ellenőrzése alatt van. Ehhez egyszerűen nem adottak a feltételek, mondta.
Emlékeztetett, hogy

már két éve semmit sem tudnak az ezeken a területeken működött választási bizottságokról, a névjegyzékekről, a szavazókörzetek állapotáról és így tovább.

Szerinte, hogy ezeket az adatbázisokat aktualizálják, ellenőrizzék a szavazókörzetek állapotát, új választási bizottságokat hozzanak létre, ez mind-mind nagyon sok idő és aprólékos munkát igényel.

Kitért arra, hogy kizárólag a hatályos ukrajnai törvények értelmében lehetne választásokat tartani, az ukrán bejegyzésű politikai pártok részvételével és az ukrán sajtó jelenléte mellett.

Korábban a normandiai négyek és maga Petro Porosenko elnök is azt szorgalmazta, hogy még 2016-ban tartsanak választásokat Kelet-Ukrajnában, de ennek az esélye egyre csökken.