Ungvárra és Munkácsra is atombombát dobott volna az USA


Az Amerikai Nemzetbiztonsági Levéltár nyilvánosságra hozta az amerikai atomrakéták célpontlistáját.

A titkosítás alól feloldott interaktív térképen 1100 kelet-európai célpont szerepel. A 800 oldalas dokumentum az eddigi legátfogóbb hidegháborús nukleáris lista, amelyet feloldottak a titkosítás alól. Az 1956-ban készült tanulmányt az amerikai Nemzetbiztonsági Archívum hozta nyilvánosságra A célpontok többsége természetesen katonai vagy polgári repülőterek.

Kárpátalján atombombát dobtak volna Ungvárra, Munkácsra, Husztra, Husztsófalvára (Danyilovo) és Rát községre. Ungvár mint megyeszékhely és reptérrel rendelkező város érthető, Munkács is rendelkezik katonai reptérrel. Huszt, valamint Husztsófalva és Rát azonban nem tudni milyen megfontolásból került fel az amerikaiak térképére.

Az is kiderült, hogy az Ungvárra szánt bomba azonnal végzett volna 67 ezer emberrel, valamint 71 ezren megsebesültek volna. A Munkácsra szánt atombomba felrobbanása esetén 65 ezer életet onthatott volna ki, további 62 ezren pedig sérüléseket szereztek volna. A Rát környékén ledobott bombatámadásban 13 ezren rögtön meghaltak volna. A Husztra és Husztsófalvára dobott atomtámadásban 46 ezren haltak volna meg.

Tehát az amerikai számítások szerint, szinte azonnal meghalt volna közel 200 ezer ember és további 356 ezer ember sérült volna meg a robbanás pillanatában. A sugárbetegségtől természetesen jóval többen haltak volna meg, néhány hónap alatt szinte az egész kárpátaljai lakosság…

atom
További célpontok