Az amerikai hírszerzés vezetője szerint külföldi hackerek kémkednek az elnökjelölt-aspiránsok után


Erősödnek az amerikai elnökjelölt-aspiránsok elleni külföldi kibertámadások – erre figyelmeztetett az Egyesült Államok hírszerző szervezeteinek csúcsvezetője egy washingtoni intézetben tartott szerdai előadásában. James Clapper egyúttal közölte: a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a belbiztonsági minisztérium közös erőfeszítéseket tesz az internetes biztonság garantálásáért.

Előadásában James Clapper azt valószínűsítette, hogy a közeljövőben még további és intenzívebb hackertámadások várhatóak Hillary Clinton, Bernie Sanders és Donald Trump ellen. “Már vannak erre utaló jelzéseink, s a belbiztonsági minisztérium és az FBI már meg is kezdte az érintett politikusok tájékoztatását, illetve ismereteik elmélyítését ezekről a veszélyekről” – fogalmazott Clapper. Nem részletezte azonban, hogy melyik politikust és hogyan készítik fel a kibertámadások veszélyeire. Hivatkozott arra is, hogy számítógépes szakemberek szerint sem Donald Trump, sem pedig Hillary Clinton kampányának internetes hálózata pillanatnyilag nem eléggé biztonságos, hackerek könnyen hozzájuk férhetnek.

Az amerikai hírszerző szervek csúcsvezetője – újságírói kérdésre válaszolva – megerősítette azt a hetek óta a sajtóban keringő információt, miszerint az elnökjelöltek mindegyike időben megkapja majd a hírszerzési információkat és elemzéseket, s Donald Trump nem részesül hátrányos megkülönböztetésben, vagyis őt ugyanúgy ellátják majd titkosított információkkal, mint a demokraták várható elnökjelöltjét. Clapper ugyanakkor leszögezte: az elnökjelölteket ellátják ugyan “érzékeny” információkkal, de nem olyan széles körben és mélységben, mint a hivatalban lévő elnököt.

A Clapper előadásában elhangzottakat később pontosította, kiegészítette az Országos Hírszerzési Igazgatóság hivatala, amely mikroblogban tette közzé:

“tisztában vagyunk azzal, hogy kampányokat és hozzájuk kapcsolódó szervezeteket és embereket különböző motivációjú szereplők támadnak, vagy filozófiai megfontolásokból, vagy kémkedés céljából. Mi ezekről értesítjük az FBI-t”.

Nem újdonság az amerikai politika szereplői elleni külföldi hackertámadások sorozata. James Clapper szerdai előadásában meg is erősítette, hogy 2008-ban például Barack Obama elnökválasztási kampányában is bizonyítottan történtek ilyen internetes behatolási kísérletek, és John McCain akkori republikánus elnökjelölt internetes fiókját is feltörték. Feltételezések szerint a McCain fiókjához hozzáférő hackerek a kínai kormánynak dolgozhattak, mert egy olyan levelet hoztak nyilvánosságra, amelyben McCain Tajvant biztosítja támogatásáról. A levelet egyébként az arizonai szenátor még el sem küldte, ám a kínaiak washingtoni nagykövetsége azonnal tiltakozott. 2012-ben mind Obama kampányát, mind az akkori republikánus elnökjelölt Mitt Romney kampányát szintén meghackelték. Néhny héttel ezelőtt az Anonymous néven ismertté vált nemzetközi hacker-csapat hirdetett kiberháborút Donald Trump ellen, s arra ösztökélte támogatóit, hogy hatoljanak be Trump internetes hálózatába s hozzák nyilvánosságra a republikánus elnökjelöltről így elért bizalmas, benső információkat is.

Az informatikai biztonsággal foglalkozó egyik ismert amerikai cég egyébként tavaly októberben megvizsgálta az akkor még tizenhat elnökjelölt-aspiráns internetes oldalait, és húszoldalas jelentésben hívta fel figyelmüket a súlyos hiányosságokra. Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint maguk a politikusok is csenhetnek el vetélytársaiktól információkat úgy, hogy illetéktelenül feltörik internetes fiókjaikat. A Clinton-kampány például már megvádolta Bernie Sanders vermonti szenátor csapatát, hogy elloptak információkat Hillary Clinton potenciális választóiról. Sandersék ezt az állítást visszautasították.

(mti)