Az ukránok felfüggesztetnék Oroszország FIFA-tagságát


Az ukrán parlament a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA) fordult azzal a kéréssel, hogy haladéktalanul függesszék fel Oroszország FIFA-tagságát és vegyék el tőlük a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát – közölte Facebook-oldalán Alekszej Goncsarenko parlamenti képviselő.

Az ukrán képviselők azzal magyarázzák kérésüket, hogy Oroszország megszállta a Krím-félszigetet és fegyveres agressziót folytat Ukrajna ellen. Példáként felhozzák a dokumentumban, hogy ezt több nemzetközi szervezet is elítélte és szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Az ukrán képviselők arra is utalnak, hogy az oroszok elnyomó politikát folytatnak a félszigeten, többek között betiltották a krími tatárok törvényhozó és kormányzó testületét a Medzsliszt.

Ez már nem az első eset, amikor Ukrajna megpróbálja megfúrni az orosz vb-rendezést, 2015-ben Petro Porosenko, ukrán államfő nyíltan bojkottra szólította fel az országokat.

A levelet Goncsarenko kiposztolta Facebook-oldalán, érdekes, hogy nem fogadták valami jól, a kommentelők nagy többsége elítélte a kezdeményezést.

„Fejezd már be ezt a butaságot. Betuszkoltak téged a parlamentbe és az ukrán nép fizetést ad neked, te meg Ljaskóval fényképeződsz, vagy pedig Oroszországot akarod kitúrni a FIFA-ból. Nagy fiú vagy már, ez még neked se vicces. Legalább ne hoznád nyilvánosságra az ilyen kreatív ötleteidet”

– írta az egyik hozzászóló.